Potrzebne ci będą:
- 200 ml białek
- 300 g cukru
- 400 g masła
- 300 g cukru pudru
- 300 ml śmietanki 36%
- 200 g płatków migdałowych lekko uprażonych na sucho
- 100 ml likieru Cointreau
- 20 ml spirytusu
- szczypta soli
- bita śmietana i truskawki do dekoracji
Przygotowanie
Białka ubijamy, dosypując cukier, aż piana będzie sztywna. Bardzo ważne jest, aby cukier wsypywać stopniowo i nie ubijać zbyt długo. Ubite białka wyciskamy szprycą cukierniczą na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Formujemy dwa krążki o średnicy około 25 cm. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 140°C i suszymy przez 50 minut. Krem migdałowy do tortu bezowego: kiedy bezy się pieką, przygotowujemy krem migdałowy. Masło z cukrem pudrem ucieramy, aż masa zbieleje. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy płatki migdałowe, dodajemy alkohol i szczyptę soli dla podkręcenia smaku. Zimne krążki bezowe przekładamy kremem migdałowym. Na wierzchu układamy bitą śmietanę i truskawki. Teraz pozostało nam udekorować nasz tort bezowy. To najprzyjemniejszy moment. Teraz nasz tort bezowy jest gotowy. Smacznego!
Zobacz także CZEKOLADOWE BROWNIE