Prawdziwa włoska pizza

Potrzebne ci będą:

 

 

 

Przygotowanie

  1. Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę, wymieszaj. Gdy rozczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany- odstaw na kilka minut. Dosypuj partaiami mąkę, sól i oliwę.
  2. Krótko wyrabiaj ciasto dłońmi. Mąkę dosypuj, dopóki ciasto nie będzie odstawać od dłoni. Zrób z niego kulę, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia.
  3.  Ciasto starannie rozwałkuj na posypanym maką blacie. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i rozłóż na niej ciasto, formując podwyższony brzeg.
  4. Wierzch pomaruj niezbyt grubo koncentratem pomidorowym. Ułóż dodatki na pizzy, posyp tartym serem. Piecz około 25 min w tem. 250 stopni.

 

 

 Prawdziwa włoska pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *