Pieczone udka kurczaka z puree

Pieczone udka kurczaka z puree

Potrzebne ci będą:

  • 6 udek kurczaka
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 marchwie
  • 2 pory (jasna część)
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 2 dag sera żółtego
  • garść kiełków rzodkiewki
  • koperek
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Udka polać olejem, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na godzinę, następnie obsmażyć na rumiano i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pory umyć i pokroić w plastry. Kurczaka wyjąć z piekarnika, dodać pory, obsmażyć, wlać 3 łyżki mleka i dusić jeszcze 5 minut. Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, ugotować w osolanej wodzie. Następnie odcedzić, ugnieść, przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać łyżkę mleka, zetrzeć ser, wymieszać. Pieczone udka podawać z kurczakiem, posypanym koperkiem oraz kiełkami.

Zobacz także DORSZ W ŚMIETANIE

 Pieczone udka kurczaka z puree

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *