Potrzebne ci będą:
- 6 udek kurczaka
- 50 dag ziemniaków
- 2 marchwie
- 2 pory (jasna część)
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki mleka
- 2 dag sera żółtego
- garść kiełków rzodkiewki
- koperek
- sól, pieprz, papryka słodka
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Udka polać olejem, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na godzinę, następnie obsmażyć na rumiano i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pory umyć i pokroić w plastry. Kurczaka wyjąć z piekarnika, dodać pory, obsmażyć, wlać 3 łyżki mleka i dusić jeszcze 5 minut. Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, ugotować w osolanej wodzie. Następnie odcedzić, ugnieść, przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać łyżkę mleka, zetrzeć ser, wymieszać. Pieczone udka podawać z kurczakiem, posypanym koperkiem oraz kiełkami.
Zobacz także DORSZ W ŚMIETANIE