Potrzebne ci będą:
- 0,5 kg mąki
- 0,5 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 0,5 szklanki wody
- 30g drożdży
- łyżka oliwy z oliwek
- koncentrat pomidorowy
- dodatki ( ser żółty, papryka, pieczarki, pomidory, szynka, kukurydza)
Przygotowanie
- Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę, wymieszaj. Gdy rozczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany- odstaw na kilka minut. Dosypuj partaiami mąkę, sól i oliwę.
- Krótko wyrabiaj ciasto dłońmi. Mąkę dosypuj, dopóki ciasto nie będzie odstawać od dłoni. Zrób z niego kulę, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto starannie rozwałkuj na posypanym maką blacie. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i rozłóż na niej ciasto, formując podwyższony brzeg.
- Wierzch pomaruj niezbyt grubo koncentratem pomidorowym. Ułóż dodatki na pizzy, posyp tartym serem. Piecz około 25 min w tem. 250 stopni.