Tort bezowy z kremem migdałowym i owocami

Tort bezowyPotrzebne ci będą:

  • 200 ml białek
  • 300 g cukru
  • 400 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 200 g płatków migdałowych lekko uprażonych na sucho
  • 100 ml likieru Cointreau
  • 20 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • bita śmietana i truskawki do dekoracji

Przygotowanie

Białka ubijamy, dosypując cukier, aż piana będzie sztywna. Bardzo ważne jest, aby cukier wsypywać stopniowo i nie ubijać zbyt długo. Ubite białka wyciskamy szprycą cukierniczą na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Formujemy dwa krążki o średnicy około 25 cm. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 140°C i suszymy przez 50 minut. Krem migdałowy do tortu bezowego: kiedy bezy się pieką, przygotowujemy krem migdałowy. Masło z cukrem pudrem ucieramy, aż masa zbieleje. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy płatki migdałowe, dodajemy alkohol i szczyptę soli dla podkręcenia smaku. Zimne krążki bezowe przekładamy kremem migdałowym. Na wierzchu układamy bitą śmietanę i truskawki. Teraz pozostało nam udekorować nasz tort bezowy. To najprzyjemniejszy moment. Teraz nasz tort bezowy jest gotowy. Smacznego!

Zobacz także CZEKOLADOWE BROWNIE

 Tort bezowy z kremem migdałowym i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *