Frittata ziołowo – serowa

Frittata ziołowo - serowaPotrzebne ci będą:

  • 6 dużych jajek
  • 2/3 szklanki serka homogenizowanego
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 1/2 szklanki świeżo startego sera typu gruyere
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki sosu Worcester
  • 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • 2 łyżki porozrywanych liści bazylii
  • łyżka drobno pokrojonego świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz czarny

Przygotowanie

W małej misce ubij serek homogenizowany, parmezan i sos Worcester na jednolitą masę, dodaj czosnek i bazylię, dokładnie wymieszaj. W dużej misce roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem, wmieszaj gruyere, tymianek i majeranek. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na dużej patalni na średnim ogniu i wlej połowę masy jajecznej. Smaż często obracając patelnią i odklejając jajka od dna za pomocą drewnianej szpatułki, aż spód się zarumieni. Przełóż jajecznicę na duży płaski talerz i odstaw w ciepłe miejsce. Wlej na patelnię pozostałe 2 łyżki oliwy i usmaż drugą jajecznicę, w sposób jak wyżej. Rozprowadź masę serową na pierwszej warstwie jajecznicy i przykryj drugą, świeżo usmażoną. Podziel na kawałki i podawaj na gorąco. Frittata ziołowo – serowa gotowa!

Zobacz także BABECZKI JAJECZNO – KUKURYDZIANE

 Frittata ziołowo – serowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *