Potrzebne ci będą:
- 6 dużych jajek
- 2/3 szklanki serka homogenizowanego
- 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
- 1/2 szklanki świeżo startego sera typu gruyere
- 2 łyżki mleka
- 1/4 łyżeczki sosu Worcester
- 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
- 2 łyżki porozrywanych liści bazylii
- łyżka drobno pokrojonego świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- sól
- świeżo zmielony pieprz czarny
Przygotowanie
W małej misce ubij serek homogenizowany, parmezan i sos Worcester na jednolitą masę, dodaj czosnek i bazylię, dokładnie wymieszaj. W dużej misce roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem, wmieszaj gruyere, tymianek i majeranek. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na dużej patalni na średnim ogniu i wlej połowę masy jajecznej. Smaż często obracając patelnią i odklejając jajka od dna za pomocą drewnianej szpatułki, aż spód się zarumieni. Przełóż jajecznicę na duży płaski talerz i odstaw w ciepłe miejsce. Wlej na patelnię pozostałe 2 łyżki oliwy i usmaż drugą jajecznicę, w sposób jak wyżej. Rozprowadź masę serową na pierwszej warstwie jajecznicy i przykryj drugą, świeżo usmażoną. Podziel na kawałki i podawaj na gorąco. Frittata ziołowo – serowa gotowa!
Zobacz także BABECZKI JAJECZNO – KUKURYDZIANE